szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy magyar rap-metál együttes meglehetősen szókimondó számban ment neki a kereszténydemokrata kormánynak, de az ellenzék is megkapja a magáét.

A magyar zenei életben szokatlanul szókimondó dallal és egy még annál is nyersebb hangvételű klippel jelentkezett a Beerzebub nevű magyar rap-metál együttes: a Kormány című szám nekimegy a kormánynak, az ellenzéknek és a teljes magyar közéletnek.

Egyszerű a képlet: a kormány az átbasz,

határozza meg az alaphangot a dal már az elején, hogy aztán a refrén nagyjából össze is foglalja a mondanivalót: „A tisztességtelen utat ez a rendszer igazi erénynek képzeli / A hataloméhségtől vezérelt világnak férgei”. Igaz, a szöveg máskor kevésbé költőien mondogat oda.

Szóba kerül 2020 nagyjából minden fontos közéleti ügye, Orbán, Gyurcsány, Bayer, Semjén, Kövér, Németh Szilárd, Szijjártó, az ellenzék, ami „szót se érdemel, olyan szánalom”, megidézik a kormány által kinevezett nagykövet, Kaleta Gábor bírósági ügyét egy mondattal:

A parkolási bírság drágább, mint a pedofília,

szóba kerülnek a vírusvédelmi intézkedések dacára megtartott focimeccsek, a zeneiparnak a járvány miatt nyújtott, sokak által kritizált támogatások, de még a kormány által sokadszor is elutasított Isztambuli Egyezmény is. Ami viszont esetleg kimaradna a dalszöveg felsorolásából, az bekerült a videoklipbe, amelyben Orbán és Mészáros Lőrinc együtt kokainoznak Borkaival, de egy ponton még Kunhalmi Ágnes is beállít.

A dalban énekesként vendégszerepel egyébként Vörös András, az Ørdøg jelenlegi, a Superbutt és a FreshFabrik egykori énekese.