szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyílt levelet írt a Színház-és Filmművészeti Egyetem polgársága, amelyben a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratóriumtól az érdemi tárgyalások azonnali megkezdését kérik.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

"Mi, az SZFE polgárai - oktatói és dolgozói – 2020. október 1-jén kezdtük sztrájkunkat az egyetemi autonómia visszaszerzéséért. Sztrájkunk azóta is tart, 49 munkanapja. Sztrájkköveteléseinket világosan megfogalmaztuk, azokat a Fővárosi Törvényszék háromszor is jogszerűnek találta" - így kezdődik az SZFE sztrájkbizottságának csütörtökön kiadott nyílt levele, amelyet a munkáltatónak, a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának címeztek.

Mint írják, az oktatási jogok biztosának megküldött panaszukat az ombudsman hivatala befogadta, alaposan megvizsgálta, majd jelentésében arra jutott, hogy a sztrájkköveteléseik alapját képező egyetemi autonómia súlyosan sérült egyetemükön, amikor a félévet a kuratórium felfüggesztette.

Úgy vélik, ebből is következik, hogy az autonómiát garantálni kell az Alaptörvénnyel, az Nftv-vel., és - nem utolsó sorban - az európai felsőoktatási irányelvekkel összhangban. Mindezek ellenére - teszik hozzá - érdemi tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal mind a mai napig nem kezdett sem a munkáltató, sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma.

"Ezért az SZFE polgáraiként mi - hallgatók, oktatók, dolgozók - együttesen szólítjuk fel önöket arra, hogy a sztrájkbizottsággal azonnal kezdjék meg az érdemi tárgyalásokat! Ne bújjanak ki a felelősség alól! Ne féljenek vállalni korábbi tetteik következményeit!

Amennyiben a párbeszéd elkötelezett híveiként kívánnak a közvélemény szemében feltűnni, úgy ne akadályozzák a dialógust, hanem vegyenek részt benne! Üljenek végre tárgyalóasztalhoz a tárgyalásra készen álló sztrájkbizottsággal!" - zárják a levelet, amelyet több mint 300-an írtak alá. Az aláírók listája ebben a bejegyzésben megtekinthető:

NYÍLT LEVÉL A SZTRÁJKTÁRGYALÁSOKÉRTTisztelt munkáltató, tisztelt Színház-és Filmművészetért Alapítvány...

Közzétette: Független Szabad Egyetem – 2020. december 17., csütörtök