szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A százhalombattai őskori régészeti park és a hozzátartozó Matrica Múzeum január elsejétől megszűnik múzeumként működni. Ennek értelmében az itteni kutatási tevékenységnek is búcsút kell inteni. Négy országos szervezet szerint ezt nem szabadna engedni.

Idén ősszel döntött úgy Százhalombatta képviselőtestülete, hogy a Matrica (ejtsd: mátrika) Múzeumot 2021 elejétől át kell minősíteni egyszerű kiállítóhellyé. A képviselőtestület szerint ez a változás nem érintené hátrányosan a látogatókat.

Ugyanakkor négy országos szakmai szervezet - a Magyar Régész Szövetség, a Pulszky Társaság, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége és a Magyar Régészeti és Művészettörténei Társulat - állásfoglalása szerint az átminősítéssel nem csupán a látogatók fognak rosszul járni, de a nemzetközi régészeti életet is hátrányosan érintheti az intézkedés.

Mint kiemelik: "a változatás után megszűnik a múzeum tudományos és feldolgozó tevékenysége, nem rendezhet időszaki kiállításokat és jelentősen csökken kötelező nyitvatartási ideje is. Az átminősítés miatt pályázati lehetőségei is beszűkülnek".

Az 1987-ben alapított múzeum névadója „Matrica”, a római korban Százhalombatta területén elhelyezkedő település. 1996-ban hozták létre mellette az őskori Régészeti Parkot, amely az országban az egyetlen olyan bemutatóhely, ahol az őskori élet hiteles házrekonstrukciókkal, látogatható vaskori halomsírral együtt tanulmányozható.

Matrica Múzeum, Régészeti Park

A szakmai szervezetek kiemelik, hogy a múzeum hazai és nemzetközi egyetemekkel (például a bolognaival vagy a cambridge-ivel) együttműködve kutatja a bronzkori földvárból és a vaskori halomsírokból álló lelőhelyegyüttest. Gyűjteménye félmillió darabot számlál, a múzeumba és a parkba nyári táborokat, osztálykirándulásokat és kézműves foglalkozásokat is szerveznek.

A négy szervezet szerint a múzeumban létrehozott értékek fennmaradása, a gyűjtemény biztonsága, továbbá a munka eddigi színvonalon történő folytatása csak akkor garantálható, ha a szakmai besorolása a jelenlegi marad, tehát továbbra is múzeumként funkcionálhat.