szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kisebb helyeknek szánt támogatások komoly részét önkormányzati fenntartású helyek kapták. 25 ilyen nyertesből 21 kormánypárti vezetésű önkormányzathoz tartozik.

A koronavírus-járvány miatt a legrosszabb helyzetbe került szektorok között van a vendéglátás és a rendezvényszervezés. Támogatuksára – más támogatási módok mellett – két pályázaton 1,4 milliárd forintot oszt szét magyar klubok és koncerthelyszínek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából és a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai közreműködésével az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A pályázat – mint az a Telex cikkéből kiderül – ellentmondásos, sok kérdést felvető eredménnyel zárult.

Két olyan pályázaton hirdettek most eredményt, amivel részletekbe menően foglalkozott a lap: az 500 fő feletti koncerthelyszínek létesítményüzemeltetésének és -fejlesztésének támogatására, illetve a minimum 50 fő és maximum 500 fő férőhely közötti koncerthelyszínek létesítményüzemeltetésének és -fejlesztésének támogatására. A kisebb klubok esetében maximum 9 millió forintra, a nagyobbak esetében 30 millióra lehetett pályázni.

A pályázati eredmények kihirdetése után kiderült, hogy a mentőcsomagból nem részesült mindenki – sőt, olyan klubok pályázatát utasították el, amelyek évente több száz élőzenei koncertet bonyolítanak le.

Utóbbira példa a Dürer Kert, Budapest egyik legnagyobb könnyűzenei rendezvényhelyszíne. A szórakozóhely korábbi helyszínétől éppen most kényszerül búcsúzni – az ingatlanon többek között irodákat épít Garancsi István ingatlanfejlesztő cége –, de már megtalálták az újat. Az elutasított pályázatukra nem is ezt írták indoklásként, hanem csak azt, hogy nem fértek bele a keretbe. Több fővárosi hely mellett számos fontos vidéki klub is kimaradt. Példaként említi a lap az ország egyik legrégebbi aktív klubjának számító bajai Armstrongot.

Többen is kritizálták a pályázatok kiírásának és elbírálásának szakmaiatlanságát a Telexnek nyilatkozva. Például azt, hogy nem szabták meg, évente hány koncertet kell ahhoz szervezni, hogy egy hely pályázhasson a klubtámogatásra.a Így aztán a kisebb helyeknek szánt támogatások komoly részét önkormányzati fenntartású művelődési házak kapták, illetve éttermek, kastélytermek és egyéb vendéglátóhelyek, amelyekben nem jellemzőek a koncertek.

A lap felvetett egy másik szempontot is. Mint írták, a maximum 500 fő befogadására alkalmas koncerthelyeknek kiírt pályázatban 25 olyan nyertes található, ahol maga az önkormányzat vagy az önkormányzathoz tartozó nonprofit kft. pályázott. 

A 25 nyertes között pedig mindössze négy olyan van, ahol nem fideszes a városvezetés, de egyik településen sincs ellenzéki polgármester.

Az 500 főnél nagyobb klubok esetében kevésbé jellemző a Telex szerint ugyanez. Ugyanakkor ennél a pályázatnál is felbukkannak nem élőzenére szakosodott helyek. Például a Szigligeti Várudvar 30 milliós ámogatást kapott, pedig idén nyáron lett volna ott az első zenei fesztivál. A Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködő A38 szervezte volna a rendezvényt, fellépett volna Demeter Szilárd zenekara is, illetve az a Ragány Misa, aki az Emmi Előadó-művészeti Főosztályának vezetője.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Telexnek nyilatkozva tagadta, hogy politikai szempontok szerint döntöttek volna a pályázatok elbbírálásáról. Szigliget szerinte a regionális szerepe miatt is érdemes a támogatásra. A Dürer Kert pályázatát pedig elmondása szerint azért nem támogatták, mert amikor a döntéseket hozták, "épp tele volt a média (és a közösségi platformok is) a Dürer egyébként tartalmas és szép búcsúposztjával. Felelős döntéshozó nehezen tud adni a zeneipar jövőjét segítő támogatásból a múltra. A Dürer érdemei elvitathatatlanok. Ha új helyszínen újra klubot működtet az eddigi csapat, akkor megkeresem a módját, hogy segítsek nekik.".

* * * Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után

A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.