szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig egy szlovákiai tóparti ház emeleti szintjeként volt befalazva, a Közlekedési Múzeum restaurálni fogja.

Hétfőn szállítják Magyarországra Horthy Miklós vasúti szerelvényének, a Turánnak az étkezőkocsiját a szlovákiai Szencről – olvasható a Közlekedési Múzeum közleményében, amelyben további fotók is láthatók. Hazaérkezésekor azonnal megkezdik a kocsi restaurálását, amely eddig egy tóparti ház emeleteként funkcionált.

A hazaszállítást és a felújítást a Közlekedési Múzeum kezdeményezte, amire Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere soron kívül adott támogatást. A közleményből az nem derül ki, pontosan mennyi pénzről van szó. A 444.hu a Nemzeti Kulturális Alap oldalán azt találta, hogy a tárcavezető 25 millió forintot adott a vagon rekonstrukciójára.

A Turán vasúti szerelvényt az egykori kormányzó protokolleseményeken használta 1944-ig, később Csehszlovákia területére került. A 9-es jelű vagont, az étkezőkocsit azután a csehszlovák kormány használta az 1970-es évekig, amikor leselejtezték, és magánkézbe került.

A múzeum közleménye szerint Magyarország tett már kísérleteket a szerelvény visszaszerzésére, de mostanáig csupán egy kocsi, a 12-es számú került újra az országba. Teljesen felújították, a Tatai Úti Vasúttörténeti Parkban látható.