szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem utalta át a rászorulók támogatását, a hallgatói ösztöndíjakat és a doktori iskolai hallgatóinak fizetését a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése egy héttel a határidő utánig.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Ahogy a félév elején is, úgy decemberben is jóval a határidő utánig visszatartotta a hallgatók ösztöndíjait a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése – erősítette meg a hvg.hu értesüléseit több egyetemi forrás, hallgatói és oktatói oldalról is.

A hallgatói ösztöndíjra tanulmányi eredmény alapján lehet jogosult egy hallgató, a szociális támogatást viszont rászorultsági alapon ítélik meg: a támogatási kérelem elbírálásakor figyelembe veszik többek között a lakhatási körülményeket, a lakhely távolságát az egyetemtől, a hallgatóval egy háztartásban élők jövedelmét, az egészségügyi állapotot. Mint megtudtuk, a januári szociális ösztöndíjról már mindennemű hivatalos értesítés is elmaradt, azaz egyelőre a rászoruló hallgatók még ígéretet sem kaptak arra, hogy januárban is megkapják a támogatásukat, noha az a hónap még az első szemeszterhez tartozik.

Arcpirító, hogy miközben Palkovics miniszter úr éneklős videót közöl az oldalán, a hallgatók nem kapják meg az ösztöndíjukat, ráadásul mindezt karácsony előtt

– mondta a hvg.hu-nak Fullajtár Andrea színésznő, az egyetem osztályvezető tanára, utalva az egyetem felett hivatalosan rendelkező, azonban hosszú ideje minden azzal kapcsolatos megkeresést elhárító Palkovics László ünnepi videójára.

Emellett nem érkezett meg szeptember óta az úgynevezett közéleti ösztöndíj sem, amelyet pályázati alapon ítélnek meg a különféle programok – gólyatábor, nemzetközi diákprogramok – szervezésében részt vevő hallgatóknak. És nem kapták meg a nappalis hallgatókénál jelentősen magasabb összegű ösztöndíjukat – kvázi fizetésüket – a doktori iskola hallgatói sem, akik oktatóként és kutatóként is részt vesznek az egyetem működésében.

Ráadásul Szarka Gáborék megváltoztatták a rendszert, és míg a doktori ösztöndíjak miatt eddig szemeszterenként egyszer kellett aláíratnunk az erről szóló dokumentumot, most már havonta kell újra gyomorgörccsel várnunk, hogy vajon aláírják-e

– mondja erről a hvg.hu-nak Szenteczki Zita rendező, doktoris hallgató.

A különféle ösztöndíjak fizetési határideje december 10. és 15. között volt; december 21., hétfő délelőttig ezek egyike sem érkezett meg a hallgatók számlájára.

Így hétfőn kora délután megkerestük az egyetemi polgárság által el nem ismert új kancellárt, Szarka Gábort, aki érdeklődésünkre közölte: az átutalás ma megtörténik.

Az egyetemről ez után jelezték, hogy a szociális támogatások valóban meg is érkeztek. Hasonló volt a helyzet november elején: a sajtó érdeklődéséig akkor sem érkezett meg a régóta csúszó ösztöndíj, utána viszont elindult az utalás.

SZFE: Visszatartották a hallgatók szociális támogatásait, még egy termet bezártak

A rászorulók támogatásán kívül az ösztöndíjakat sem utalták - tudta meg a hvg.hu az egyetem egyik hallgatójától. Kancellári utasításra pedig bezárták az oktatás egy fontos, külső helyszínét.