szerző:
NR
Tetszett a cikk?

Kategorizálhatatlan zseni volt, a könnyűzene történelmének egyik legkülönösebb alkotója.

Mit nem csinált Frank Zappa? Készített pszichedelikusrock-lemezt, albumot gitárszólókból, játszott jazzt, bluest, soult, írt slágeres popballadát, persze azt is tele iróniával, volt dolga a kortárs zenével, és a komolyzenével is – valamint mindezek tetszőleges kombinációjával.

Sőt, ezeken is túl: a színpadi előadásokban is kereste a kihívásokat, a zenét sok esetben színházias, narratív módon vitte a közönség elé. 1971-ben 200 Motels címmel szürreális zenés filmet is készített.

Leginkább öntörvényű és határokat nem tűrő zenész volt, aki végig távolságot tartott a rockzene fősodrától. Persze ezt sem tudatosan vagy előre kiszámított módon, hanem ösztönösen, mert szabadságszerető, a szólás- és a gondolat szabadságát, és a kísérletezést szinte mindennél fontosabbnak tartó természetéből ez fakadt.

Olasz és francia származású szülők gyermekeként Baltimore-ban született, első zenekarát azonban már a nyugati parton, San Diegóban alakította. Dobosként kezdte, csak 18 évesen váltott át a gitárra, ami aztán a fő hangszere volt egész pályafutása során. Különféle zenekarokon és zenei projekteken (például kisköltségvetésű filmekhez írt zenéken) át vezetett az útja a Mothers Of Invention megalakításához, mellyel első nagylemezét 1966-ban jelentette meg Freak Out! címmel.

Döbbenetesen termékeny pályafutása volt. A hatvanas évek közepe és 1993 között 62 nagylemezt jelenthetett meg, 1993. december 4-i halála óta az örökségét gondozó családi cég, a Zappa Family Trust – melyet 2015-ös haláláig özvegye, Gail vezetett, aztán a négy Zappa-gyerek, Ahmet, Diva, Dweezil és Moon irányítanak – 54 posztumusz albumot adott ki. Ez így összesen 116 kiadvány.

Elképesztő hatással volt a könnyűzenére, ráadásul olyan, stílusban egymástól távol eső zenekarokra és előadókra, mint a Beatles, a Kraftwerk, a Red Hot Chili Peppers vagy Brian Eno – és olyan kelet-európai művészekre is, mint a legendás cseh Plastic People Of The Universe vagy a mi Bizottságunk.

Ha már Magyarország: járt Budapesten is. 1991-ben fellépett az orosz csapatok kivonulását ünneplő rendezvénysorozaton, a Tabánban.

Október végén beszámoltunk arról, hogy dokumentumfilm készült róla. A Zappa című filmet november végén mutatták be Amerikában.