szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sakktörténet legjobb női sakkozója élvezettel nézte a Vezércsel sakkos jeleneteit. Anya-Taylor Joy arról kérdezte, milyen volt nőként a pályán.

Büszke vagyok, hogy ma már kijelenthetem: szeretem a sakkot

– mondta Anya-Taylor Joy brit-amerikai színésznő, a Netflix Vezércsel című sikersorozatának főszereplője Polgár Juditnak a streamingszolgáltató által szervezett online beszélgetésen.

A Vezércsel (The Queen’s Gambit) egy brutálisan nehéz gyerekkort a háta mögött hagyó lány pályájáról szól sakkozóként. Azt írtuk róla: „Scott Frank hétrészes sorozata, noha valóban végigkísérünk egy sportkarriert, benne az állítólag szakmai szempontból is kifogástalan partikkal (amelyeket szerencsére a sakkban kevéssé járatos néző sem fog unni egy percre sem), valójában nem a sakkról szól, hanem a kislány küzdelmeiről a másik (életnek nevezett) pályán.” Ennek kapcsán szervezett beszélgetést Taylor-Joy és az évszázad női sakkozója, a magyar Polgár Judit között a Netflix.

A színésznő beszél arról a videóban, hogy eredetileg táncos, és ez segített is neki a sorozatban, mert a sakkot olyannak érzi, mint egy-egy koreográfiát. Polgár Judit erre azt feleli, számára is lenyűgöző volt nézni a sakkos jeleneteket, ez pedig Taylor-Joy megindítónak tartja, mert elmondása szerint bár a történet több szinten játszódik, minden a sakkra épül, „ha az nem jó, nem éri meg az egész”.

Taylor-Joy ezután arról faggatja Polgárt, milyen volt a pályája női sakkjátékosként. Polgár azt feleli:

Gyerekként még furcsa volt. Ötévesen kezdtem játszani, az első bajnokságomat hatévesen nyertem meg felnőttek ellen. Természetesen a felnőttek azt mondták, »csak szerencséd volt, hiszen csak egy gyerek vagy«, vagy »nem is figyeltem igazán«. Jó hosszú időbe telt, amíg ehhez hozzászoktam. Később aztán teljesen természetessé vált, hogy felnőttek ellen játsszak, de azt azért éreztem, hogy sokkal jobban kell bizonyítanom, mintha fiú lennék.

hvg.hu Kult

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad

A novemberi sötétséget csak a járvány makacs jelenléte teszi nyomasztóbbá, így aztán itt az idő legalább átmenetileg kiszakadni ebből a szürkeségből. Az egyik leginkább bevált módszert ajánljuk: a sorozatnézést. Van is hozzá egy ajánlónk.