szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nappal azután, hogy indoklás nélkül kirúgtak egy gyedről visszatérő tanárt. A pszichológus ingyen foglalkozott a hallgatókkal és oktatókkal, annyian kértek tőle tanácsadást, hogy várólistára volt szükség.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése november végén indoklás nélkül szerződést bontott az intézmény pszichológusával, Szili Katalinnal – írja a Magyar Narancs. Az egyetem újonnan kinevezett, az egyetemi polgárság által illegitimnek tartott kancellár, Szarka Gábor egy nappal azután írta alá a szerződés felmondását, hogy szintén indoklás nélkül elbocsátották egy gyedről visszatérő oktatót, Faur Annát.

Egy elbocsátás margójára: hogyan rúgták ki Faur Anna SZFE-oktatót

A Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói közleményben számoltak be egyik társuk, Faur Anna szakmai indokokkal nem alátámasztható elbocsátásáról. Az eljárást kicsinyesnek és elfogadhatatlannak nevezik, amelyből hiányzik az emberség.

Szili egyéni tanácsadásán félévente 10 alkalomig ingyenesen vehettek részt az egyetem oktatói és hallgatói; az igény nagy volt rá, a heti tizennégy órás foglalkozásokra folyamatosan várólista volt, még egyszer ennyi órára lett volna szükség, hogy mindenki bejusson – írja a Narancs.

A Szili Katalin cégével kötött szerződés indoklás nélküli, egy hónapos felmondási időt biztosító felbontása egyébként szabályos, és megfelel a még az előző vezetéssel kötött szerződésnek. Bár az indoka kérdéses, mivel a pszichológus elmondása szerint az új vezetés képviselői soha nem találkoztak és nem beszéltek vele. Szili a Narancsnak azt mondta, nemrég adta le a szerződés szerinti féléves jelentését a szolgáltatásról a kancellárnak, de nem kapott rá semmilyen választ.

A Narancs kereste az ügyben Szarka Gábort, de nem kaptak választ.

Vidnyánszky Attila augusztusban azt nyilatkozta: „A fenntartóváltás nem okoz változást az egyetem működésében. Minden tanár tanít tovább (hacsak nem mond fel), és minden osztály úgy folytatja a munkát, ahogy eddig is.”

Kovács Bálint Élet+Stílus

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai szerint fenyegető trükkel érték el az új vezetők, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek velük az oktatók: azokat rendelték be elbeszélgetésre, akiknek próbaidős a szerződésük, így indoklás nélkül ki lehetne rúgni őket. A filmes tanszék tanárai tiltakozó levelet küldtek beszélgetés helyett.