szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fenntartó rendelkezése az oktatás betiltásáról ugyanis csorbítja a hallgatók alkotmányos jogait. Kimondták azt is, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a számukra, amit perrel sem lehetne jóvátenni.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Fővárosi Törvényszék kimondta: a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói számára a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene, az ebből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók, emellett pedig az alaptörvénybe foglalt, oktatáshoz való jogokat teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés a félév semmissé nyilvánításáról – közölték az egyetem hallgatói kedden délután.

A Fővárosi Törvényszék így elrendelte a hallgatók számára az azonnali jogvédelmet, amely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a kuratórium elleni per folytatódik.

Az ügy előzménye, hogy az SZFE modellváltása miatt kinevezett új vezetés többször is megpróbálta érvénytelennek nevezni az ellenük tiltakozó hallgatók 2020 őszi félévét, noha az egyetem hallgatói és oktatói sok száz oldalnyi dokumentummal próbálták bizonyítani, hogy a tiltakozás ellenére minden kurzust megtartottak (annak ellenére is, hogy a fenntartó az internet és az áram lekapcsolásával, a termek bezáratásával és az oktatók kizárásával a Neptun rendszerből ezt megpróbálta ellehetetleníteni).

A Vidnyánszky Attila által vezetett új, az egyetemi polgárság által el nem ismert kuratórium először november 6-án próbálta meg felfüggeszteni a tanulmányi félévet és betiltani az oktatást. November 9-én a Hallgatói Önkormányzat bírósághoz fordult, így törvényi halasztó hatály alapján a fenntartói döntés végrehajthatatlanná vált.

Ez után egy november 25-én született, a járványhelyzetre vonatkozó kormányrendelet kihirdette: az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, az erről szóló döntés elleni bírósághoz fordulásnak pedig, a felsőoktatási törvényben foglaltaktól eltérően, nincs halasztó hatálya és azonnal végrehajtható. November 27-én, a kormányrendeletre hivatkozva, a kuratórium másodszorra is elrendelte az oktatási tevékenység felfüggesztését. Erre válaszul született a mostani határozat.

A hallgatók közölték azt is: a halasztó hatály elrendelésével nem érvényes a kuratórium rendelkezése az oktatás megtiltásáról és jelenleg is zajló vizsgák figyelmen kívül hatásáról. Ezzel kapcsolatban mindössze néhány órával korábban az egyetem oktatói is közleményt adtak ki, mondván, természetesen az egyetemen eddig megszokott ügymenet szerint nem állítják le a vizsgáztatást.