szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húszan énekeltek volna a tavaly áprilisban leégetett székesegyházban, de biztonsági okokból csak egy kisebb csapatot engedtek be.

Megtartották az első karácsonyesti koncertet a 2019 áprilisában leégett párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejében.

A kórus tagjai védősisakban és -öltözékben énekeltek egy csellista és egy kölcsönzött orgona kíséretében az elsötétített középkori épületben.

A székesegyházban most készülnek a kockázatos tisztítási műveletek után a nagyszabású rekonstrukcióra.

A koncerten tervek szerint húszan énekeltek volna, de biztonsági okokból a számukat nyolcra csökkentették. z énekesek a társas távolságtartás szabályait betartva álltak fel, hogy levehessék az énekléshez a koronavírus-világjárvány miatt kötelező maszkot.

A koncerten elhangzott angolul és francául a Csendes éj, Az angyalok himnusza, és a Jingle Bells is. A dalokat decemberben vették fel, és a felvételt csütörtök éjfélkor mutatták be. A felvételen közönség nem vehetett részt, és várhatóan legalább 2024-ig nem is léphet az épületbe.

A Notre-Dame kórusa évente 60 koncertet adott a székesegyházban, de a tűzvész óta vándorkórusként más párizsi templomokban lép fel.

A több mint 850 éves székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. A munkásoknak csak idén decemberben sikerült annyira stabilizálni az épületet, hogy megkezdhessék az újjáépítést.