szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A régészek a pultba süllyesztett agyagedényekben csaknem 2000 éves ételek maradványaira bukkantak.

Ókori étkezde, egy úgynevezett thermopolium romjait tárták fel Pompejiben. Az ilyen helyeken meleg ételeket árultak, amelyeket a vásárlók az utcán fogyaszthattak el, így a fotók tulajdonképpen egy több ezer éves street food helyet ábrázolnak.

MTI / EPA / ANSA

A régészek olyan megtalálták a thermopolium pultját is, amelyet freskók díszítettek, közöttük állatok – kacsák, tyúkok – képei. A pultban számos mélyedést alakítottak ki, amelyekben annak idején terrakotta edényeket süllyesztettek. Azokban tárolták és tartották melegen az ételt.

Az edényekben a szakemberek közel 2000 éves ételek darabkáit találták meg: kacsacsontokat, valamint kecske-, sertés-, hal- és csigamaradványokat.

MTI / EPA / ANSA

Pompeji romjainak az a része, ahol a thermopoliumot feltárták, egyelőre nem látogatható. Massimo Ossana, a Pompeji Régészeti Park vezetője szerint a lelet kivételes, mert bár eddig nagyjából 80 „gyorsétterem” maradványaira bukkantak már rá, most először tártak fel egyet teljes egészében.

MTI / EPA / ANSA

Az egykor 13 ezer lakosú város, amelyet időszámításunk után 79-ben pusztította el a Vezúv kitörése, Olaszország egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Feltárása az 1700-as évek közepén kezdődött meg, mostanáig nagyjából a kétharmadával végeztek a régészek.