szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötvenéves a bűvös kocka, amelyből mintegy félmilliárd darabot adtak el világszerte. A feltalálója a legjobb pénzügyi döntésének azt nevezte, hogy a feleségére bízta ezt a területet.

Rubik Ernő nem gondolta, hogy az eredetileg csak a diákjai számára kitalált színes kockájával egyszer egy vagyont fog keresni – derül ki a Daily Mailnek adott interjúból. Annál is inkább, mert úgy gondolta, túl nehéz kirakni a kockát, mindenkinek elmegy tőle a kedve.

Mint mondja, később rájött, hogy semmi sem túl bonyolult ahhoz, hogy egy tanár tanítson vele, a fiatalok pedig tanuljanak belőle.

Rubik a lapnak beszélt arról is, hogy bár végül a kocka értékesítésével milliomos lett, de a pénz a sohasem érdekelte igazán. Pénzügyi döntései közül azt tartja a legszerencsésebbnek, hogy megkérte anno a feleségét, hogy e téren legyen ő a főnök. „Ez megakadályozza, hogy rossz döntéseket hozzak.”

Az interjúban beszélt kedvenc témájáról is, az oktatásról. „Szerintem a kormányok költségvetésének felét az oktatásra kellene fordítani” – mondja.

Rubik Ernő korábban a hvg.hu-nak A mi kockánk című könyve megjelenése apropóján adott interjút. Ott így fogalmazott az oktatásról:

„Az iskola nehéz kérdés: nyilván elkerülhetetlen, hogy egy előre meghatározott menetrend szerint, konkrét tudásanyagot töltsön a gyerekek fejébe – évszázadokon át ez volt a legfőbb funkciója. Újabban azért felismerték, hogy az sem árt, ha a gyerekek mindeközben legalább valamennyire jól is érzik magukat. Ez fontos, de nem elégséges lépés: a valódi változáshoz az kell, hogy a gyerekek belső motivációjukat, veleszületett kíváncsiságukat megőrizve, ezekre építve fedezzék fel és értsék meg a világot. A készen kapott, tekintélyelvű tudás elnyomja a kérdezés szabadságát.”

A saját találmányának természetesen ő volt az első kipróbálója is. Erről is mesélt a Daily Mailnek is, a hvg.hu-nak így mondta el első tapasztalatait:

„A legérdekesebb az volt, hogy képtelen voltam bármilyen előrelépést elérni az egyik oldalon úgy, hogy közben ne tegyek tönkre egy másik oldalt. Ez szintén egy meghatározó tapasztalatom: gyakran csak úgy építhetünk valamit, ha először lerombolunk valami mást. Végül eljött az a csodálatos pillanat, amikor minden a helyére került. Egy teljes hónapig tartott, de sikerült módszert találnom az eligazodásra. Egy probléma megoldásának kidolgozása, majd annak végrehajtása két teljesen különböző feladat, de számomra egyikben sem az időfaktor a meghatározó. Nem szeretem elsietni a dolgokat.”

Rubik Ernő: „A készen kapott, tekintélyelvű tudás elnyomja a kérdezés szabadságát”

A gyerekek a belső motivációjukat és kíváncsiságukat megőrizve kell, hogy megértsék a világot – mondja a hvg360-nak adott exkluzív interjúban Rubik Ernő, akinek a világ számos pontján egyszerre jelent meg könyve a bűvös kocka történetéről.