A DropBox szerint hackerek ellopták az ügyfelek adatait, hitelesítési titkait

ma 10:55
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A 2024-re vonatkozó kiberbűnözési előrejelzések szerint a dark web felől érkező fenyegetés fokozódására kell számítani. A Dropbox megtámadása ismét megerősítette, hogy a bűnözők mindent elkövetnek az értékes adatok megszerzéséért, hogy azokat értékesítsék az alvilág digitális ágazatában vagy maguk használják fel újabb támadások során. / Kép: NorthFoto

A 2024-re vonatkozó kiberbűnözési előrejelzések szerint a dark web felől érkező fenyegetés fokozódására kell számítani. A Dropbox megtámadása ismét megerősítette, hogy a bűnözők mindent elkövetnek az értékes adatok megszerzéséért, hogy azokat értékesítsék az alvilág digitális ágazatában vagy maguk használják fel újabb támadások során. / Kép: NorthFoto

A magyar felhasználók körében is igen népszerű tárhelyszolgáltató riasztó beszámolót tett közzé egy hackertámadásról, amely sokaknak komoly fejfájást okozhat. Szerencsére van megoldás a nemkívánatos következmények kivédésére.

A DropBox Sign (korábban HelloSign) egy olyan e-aláírási platform, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára az online dokumentumok küldését jogilag kötelező erejű aláírással. A vállalat közölte, hogy április 24-én jogosulatlan hozzáférést észleltek a rendszerben és vizsgálatuk elég rossz hírekkel szolgált.

A támadó hozzáférhetett az ügyféladatbázishoz

A nyomozás megállapította, hogy a fenyegetést jelentő szereplők hozzáférést szereztek a Dropbox Sign automatizált rendszerkonfigurációs eszközéhez, amely a platform backend szolgáltatásainak része. Ez a konfigurációs eszköz lehetővé tette a behatoló számára, hogy emelt szintű jogosultságokkal futtasson alkalmazásokat és automatizált szolgáltatásokat, így a támadó hozzáférhetett az ügyféladatbázishoz – számolt be a BleepingComputer.

Fenyegetések a darknetről: sötét piaci előrejelzések láttak napvilágot 2024-ről

Fenyegetések a darknetről: sötét piaci előrejelzések láttak napvilágot 2024-ről

„A további vizsgálat során kiderült, hogy a fenyegető szereplő hozzáférhetett olyan adatokhoz, mint a Dropbox Sign ügyféladatok, például e-mail címek, felhasználónevek, telefonszámok és hash-jelszavak, továbbá általános fiókbeállításokhoz és bizonyos hitelesítési információkhoz, például API-kulcsokhoz, OAuth tokenekhez és többfaktoros hitelesítéshez” – figyelmeztet a DropBox.

Azoknak a felhasználóknak, akik használták az eSignature platformot, de nem regisztráltak fiókot, az e-mail-címük és nevük is kiszolgáltatottá vált. A vállalat szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy a fenyegető szereplők hozzáférést szereztek volna az ügyfelek dokumentumaihoz vagy megállapodásaihoz, és nem fértek hozzá más DropBox-szolgáltatások platformjaihoz sem.

Már visszaállította az összes felhasználó jelszavát

A DropBox közölte, hogy visszaállította az összes felhasználó jelszavát, kijelentkezett a DropBox Signhoz tartozó összes munkamenetből, és korlátozta az API-kulcsok felhasználásának módját, amíg az ügyfél nem változtatja meg azokat. A vállalat által kiadott biztonsági tanácsban további információkat közölt arról, hogyan lehet az API-kulcsokat rotálni, hogy ismét teljes körű jogosultságokat kapjanak.

Azoknak, akik a DropBox Sign segítségével használják a többfaktoros azonosítást (MFA), törölniük kell a konfigurációt a hitelesítők alkalmazásaiból, és újra kell konfigurálniuk azt egy új, a weboldalról lehívott MFA-kulccsal. A DropBox közlése szerint jelenleg e-mailben értesítik az összes ügyfelet, akiket érintett az incidens.

A DropBox Sign ügyfeleinek egyelőre figyelniük kell a potenciális adathalász kampányokra, amelyek ezeket az adatokat felhasználva érzékeny információkat, például egyszerű szöveges jelszavakat gyűjtenek. Ha e-mailt kap a DropBox signtól, amelyben a jelszó visszaállítására kérik, ne kövesse az e-mailben található linkeket. Ehelyett látogasson el közvetlenül a DropBox Sign oldalára, és állítsa vissza jelszavát az oldalról.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

kiberbűnözés

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

dark web kibertámadás hacker Dropbox

Játssz és nyerj!