Voks 24

Nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat az NVB

Június 9-én egyszerre választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat.

2024.05.02 00:12MTI

Nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden. A testület nyilvántartásba vette a Magyarországi Bolgárok Egyesülete által állított listát, valamint a Magyarországi Ruszinok /Rutének/ Országos Szövetsége által állított listát. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Június 9-én egyszerre választják meg a nemzetiségi választópolgárok a települési, vármegyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az ország területe egy választókerületet alkot.

Az országos nemzetiségi lista állításában kizárólag a jelölőszervezetként jogerősen nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek vehetnek részt, az NVB kedd délutánig 107 ilyen jelölőszervezetet vett nyilvántartásba jogerősen.

Az országos lista állításához szükséges ajánlások számát az NVB a nemzetiségi választások kitűzésekor határozta meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a listaállítás feltétele az is, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állítson. Két vagy több nemzetiségi szervezet közös egyéni jelöltek alapján - ugyanazon szervezetek részvételével - közös listát állíthat.

Az országos nemzetiségi listákat május 7-én 16 óráig lehet bejelenteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.