Gazdaság

Suppan Gergely: egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon

A fellendülés az állami támogatásoknak és a hitelek csökkenésének köszönhető.

2024.05.02 01:13MTI

Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés mértéke a kérdés - mondta az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza.

Suppan Gergely az első negyedév GDP-adataira reagálva elmondta, hogy az elemzők egy részét is meglepték a KSH által kedden megjelentetett számok, főképp azokat, akik nem vették figyelembe a kisebb ágazatok hatásait.

Az idegenforgalom, a vendéglátás biztosan hozzátett a gazdaság teljesítményéhez, a kiskereskedelem fordulata pedig már az év elején látszott, akárcsak a hitelezés fellendülése, amely az állami támogatásoknak és a hitelek csökkenésének köszönhető - emelte ki a vezető közgazdász.

Suppan Gergely szerint a növekedés előjelei tavaly is látszottak, most pedig arra kell törekedni, hogy jövőre a növekedés üteme meghaladja a 4 százalékot. A kiskereskedelmi forgalom ma még visszafogott, de a magas foglalkoztatás és a jelentős reálbér-növekedés hatására gyorsan oldódhat a vásárlói óvatosság, és emelkedhet a fogyasztás a következő hónapok során - hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.